SKŁADNIKI:
kasza manna - 10 dag
masło - 4 łyżki
cukier - 6 dag
zmielone migdały - 2 dag
biały mak - 2 dag
wiórki kokosowe - 2 dag
zmielony kardamon - szczypta
zmielona gałka muszkatołowa - szczypta
mąka - 30 dag
woda - 100 ml
PRZYGOTOWANIE:
* Niestety nie udało mi się dostac na szybko białego maku , dlatego zastąpiłam go niebieskim. Mąkę przesiewamy do miski. Wcieramy 2 łyżki stołowe roztopionego masła. Wlewamy stopniowo wodę, aby powstało ciasto. Zagniatamy przez minutę, aż będzie gładkie. Przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy. Na patelnię wrzucamy resztę masła. Podgrzewamy na małym ogniu. Nie dopuszczamy do przypalenia. Gdy jest ciepłe, dorzucamy kaszę i powiększamy płomień do średniego. Smażymy, cały czas mieszając 5-10 minut, aż kasza będzie złocisto brązowa. Dodajemy pozostałe składniki, z wyjątkiem cukru. Dokładnie mieszamy i smażymy przez minutę. Zdejmujemy z ognia, dosypujemy cukier, zostawiamy, aby wystygło. Dzielić ciasto na 13 porcji. Każdą rozwałkowujemy na 7 centymetrowy krążek. Nakładamy po dwie łyżki stołowe masy na każdy krążek. Składamy pierogi i dokładnie sklejamy brzeg. Smażymy w głębokim tłuszczu na średnim ogniu, aż będą złocisto brązowe.
Smacznego!
Offline
Ooo, muszę wpisać kolejny przepis do mojego indyjskiego zeszyciku :D
Offline
hehe :) ja będę je jutro z babcią robić ;) potem napiszę czy są smaczne ;)
Offline
Zaraz, czekaj. A to nie są tak wgl samomsy? o.O
Offline
Destiny napisał:
Zaraz, czekaj. A to nie są tak wgl samomsy? o.O
Docelowo samosy są z mięskiem lub warzywami :)
ale to taka sama "rodzina" jak nasze pierogi na słodko.. czy z kapustka.. czy z mięsem
Offline
A no tak, faktycznie masz rację (jak zawsze ;p). Ja ostatnio sb zrobiłam samosy, to musiałam dorobić. Wszyscy jedli aż im się uszy trzęsły. A podobno nie lubią kuchni indyjskiej xD
Offline
Destiny napisał:
A no tak, faktycznie masz rację (jak zawsze ;p). Ja ostatnio sb zrobiłam samosy, to musiałam dorobić. Wszyscy jedli aż im się uszy trzęsły. A podobno nie lubią kuchni indyjskiej xD
hmm :) ja chyba jeszcze nie próbowałam gotowac za bardzo kuchni indyjskiej :) czasem coś tylko przemycę jak np duzo curry i chilli do ryżu :D
Offline
Brzmi pysznie! Trzeba będzie spróbować. Mniam... :)
Offline
Hm... Zrobiłabym, ale rodzice pewnie zjechaliby mnie za zniszczenie połowy kuchni. Cóż...
Może warto :D
Offline